Biserica romano-catolica “Sf. Ioan Nepomuk”

Constructia bisericii s-a efectuat intre 8 iulie 1884 si 12 iunie 1887 cand a fost sfintita in cinstea mucenicului Sf. Ioan Nepomuk. Pe parcursul anilor serviciile divine le-au oficiat in ea preotii catolici Joseph Barbulinski, Iakiv Vinarski, Viktor Antoniuk, Anatolii Spak, Alfons Kulipa. In primul razboi mondial rusii au vrut s-o foloseasca ca loc pentru exercitiile de tragere. Preotul catolic care s-a opus, a fost ridicat si trimis in Siberia, unde a si decedat. Ultimul preot dupa rapirea nordului Bucovinei de comunisti a fost Bronislav Gobowski, nascut in 1917, care in 1945 s-a repatriat, impreuna cu enoriasii sai, in Polonia. Si aceasta biserica a fost transformata in depozit de lemne si carbuni.

In perioada 1948-1989 biserica a fost inchisa. Casa preotului catolic a gazduit spitalul de sector, iar din 1972 — gradinita de copii.Iintr-un timp pe ea au vrut sa puna stapanire membrii sectei baptiste de aici, dar s-au ridicat credinciosii, aparandu-si drepturile asupra ei. Cinci ani au durat lucrarile de reparare, lucrari initiate de Ana Liseak, Iuliu Viughin. Feciorii Anei, Albert si Ferdinand, fiind mesteri, au ridicat biserica din ruine Toti enoriasii poloni, si nu numai ei, au lucrat la renovarea bisericii romano-catolice. Au fost ajutati de catre primarul de atunci al Boianului Ion Hauca si de presedintele gospodariei agricole colective Mihail Vasilciuc, de preotul ortodox Boris Tapu. Ajutoare banesti au dat si unii sateni ortodocsi, dupa putinta.

A doua oara biserica a fost sfintita in anul 1994.

Biserica romano-catolica de la noi a avut o orga extraordinara, care a disparut, cum au disparut si obiecte de cult, clopote si alte odoare.

Cimitirul polon, cu o suprafata de 50 de ari, dateaza din 1887. Casa polona (cabinetul de lectura si ajutor fratesc) apartine cultului romano-catolic, are patru incaperi si a fost construita in 1922 din lemn, lampaci si dranita.

In Boian au trait urmatoarele familii de poloni: Lucinski, Janas, Zimba, Igherski, Jasinski, Morozinski, Koliska, Podgoretki, Moroskevici, Similovici, Osman, Cervinski, Mihalisin, Grili, Stelega, Dnestrovska, Engelneier, Somciuk, Scelbitka, Rogus, Haliu, Rodeveak, Malik, Efimovici, Zaharasevici, Savaciuk, Zaincikowski, Moroziuk, Jablonski, Sokol, Vamcikdvici, Kasanski, Bukovetki, Filimon, Manjurik, Kircik, Saziuk, Sadovekii, Liseak, Rabokovska, Kosanski, Dutkevici, Janloski, Dutkovski, Adelsberger, Duhin, Starcevski, Vaikevici, Skrumeda, Sahran, Kulin, Kulis, Aleksandrovici, Rosoi, Gusul, Klosetnik, Kazaniska, Ohodea, Goering, Spavinski, Slavinski, Rois, Katanska, Pastula, Jolondkowski etc.

Biserica romano-catolica "Sf. Ioan Nepomuk" - 1938