Istoria Boianului din Canada

Despre Boianul din Canada cunosteam de mic copil de la bunica mea Eugenia care la randul sau cunostea istoria boincenilor de peste ocean de la soacra ei, strabunica mea Alexandra care avea pe amandoua surori duse pentru todeauna in altul capat de lume. Am viztat Boianul din Alberta pentru prima oara in 2005, cand biserica “Adormirea Maicii Domnului” isi aniversa jubileul de 100 ani. Apoi in 2010 si din nou in 2013. In timpul vizitelor, am cules multa informatie despre emigrarea boincenilor peste ocean. Astazi pot sa spun ca istoria aproape completa a Boianului din provincia Alberta, Canada este relatata pe website-ul muzeului din Boian pe care l-am faurit in 2013 (www.boianalbertamuseum.com). Aici o sa public numai videointrviurile cu boincenii din Canada in romana, video cu bisericile si pozele a fiecarui mormant din principalel 3 cimitiruri unde se odihnesc pe vecie boincenii.

Harta cu loturile de pamant in Boian - 1910

Harta cu loturile de pamant in Boian - 1938

OAuthException: (#10) Application does not have permission for this action

In 1978 boincenii din Canada au organizat cea mai mare festivitate din istoria comunitatii. Mai jos va pun la dispozitie pozele pe care le-am scanat in 2013.

Monografia Boianului din Canada scrisa de Mihai G. Toma
OAuthException: (#10) Application does not have permission for this action
Case vechi din Boian, Alberta

Video interviu cu boincenii din Canada pe le facusem in 2005, 2010 si 2013. Aceste persoane au fost printre ultimii boinceni care mai puteau sa vorbeasca romaneste. Astazi numai cateva dintre ele mai sunt in viata.