Legenda satului care a fost publicata de emeritul profesor Vasile Bizovi spune ca „acuma 900 de ani in urma pe teritoriul actualului sat Boian se intindeau falnici codri de arama, infratiti cu padurile de fagi ale Carpatilor strabuni. Cica demult-demult, intr-o poiana traia un om care se chema Padurarul. Era Padurarul un barbat voinic, cu gatul scurt si puternic, cu ochii mari, albastri si tristi, cu privirea aspra si barbos. Faima Padurarului se raspandise peste vai si munti, ape si campii, caci crestea cirezi de boi ce nu puteai gasi nici peste sapte vai. Boii Padurarului erau cautati de multi stapani si negustori.
Veneau la Padurarul oameni tocmai de prin partile batranului Nistru, de prin sesurile linului Prut, de prin partile navalnicului Siret. Veneau la Padurarul sa-i vada si sa-i cumpere boii. De se intalneau in drum negustorii veniti de la Rasarit cu negustorii veniti de la Apus cam asa graiau:
– De unde ai cumparat boii istea?
– Din poiana, unde-s numai boi plavani, crescuti de unul Padurarul cu marsul leganat.
– Unde se gasesc asemenea boi voinici?
– La Padurarul din poiana.
– De unde i-ai targuit?
– Din Poiana.
– Din Boiana. De la Padurarul cel cu boi. De la Boiana.
Şi asa de la acel vestit Padurarul ce traia intr-o poiana si se ocupa cu cresterea boilor isi deapana legenda firul istoriei satului Boian… Poiana s-a tot marit peste ani caci toporul a rarit codrul si de amu, pe timpul lui Alexandru cel Bun, in locul poienei s-a format un sat destul de intins-Marele Boian”.

Totusi, ar trebui sa luam in consideratie si alte izvoare. Atunci cand romanii din Transilvania au trecut muntii si au infiintat sate in Bucovina ei le-au botezat asemenea satelor adineoara parasite. Avem multe sate in Bucovina cu denumiri asemenatoare cu satele din Transilvania. Astfel in judetul Bazna satul Boian atestat documentar inca din 1309. Alt sat, din judetul Bihor poarte denumirea de Boianu Mare, exact cu acest nume apare si satul nostru in primul document de la Stefanita cel Tanar. Astfel, putem ferm constata ca denumirea satului au adus-o primii colonisti de peste Carpati.