Biserica ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”

Proprietarul Boianului, cronicarul Ion Neculce, pe vremea cand era staroste de Cernauti, intre anii 1710-1741, a ridicat o biserica de lemn. Cea mai veche harta militara austro-ungara (1763-1776) ne arata ca acea biserica a fost situata putin mai spre Prut de actuala biserica. Astfel, acesta harta dovedeste ca anume in gradina lui G. Toma, unde fusese gasita piatra cu pisania de ctitorie, cu adevarat a fost candva biserica ridicata de cronicarul Neculce. Harta austriaca ne mai spune ca biserica de caramida a fost construita dupa modelul bisericii vechi.

Boian-1763-1776

Anul cand a fost construita aceasta biserica se poate verifica dupa pisania de ctitorie pastrata pana in zilele noastre.
“Toti (c)titori(i), mosi, stramosi si parinti(i) hatmanul (Ion) Neculce, Gavrilas Mateias mare logofatu si sotia lui Sarca si neamul lor. Batranul Iordache Katacozonove (Cantacuzino) mare vistiernic si sotia lui Alexandra, fata lui Gavrilas si neamul lor. Neculce vistiernic si sotia lui Catrina, fata lui Iordache si neamul lor. Ion hatman care au facutu biserica, fiul (lui) Neculci si Catrina si sotia lui Maria si neamul lor, (i jona ego i ceada ih) anume: Gavrilas, Ilie, Neculce, Alexandru, Safta, Anita, Catrina, Marie, Ileana, Nastasie.
Eu Mihalachi polschi sini (fiul lui Stefan) Luca vistiernicul, nepot de sora hatmanului Ion. Toti acestia sunt stranepoti(i) lui Gavrilas, a(l) lui neam. Lupu Bogdan hatman (i jona ego Lupa ciada ih) si sotia sa Lupa si neamul lor. Acestie socri(i) hatmanului Ion.”
Ion Neculce a fost hatman numai in primavara-vara anului 1711, si cu siguranta piatra a fost facuta in aceasta perioada. Nu se poate spune ca in acest an, pe 21 August, cand biserica ortodoxa aminteste „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfintita biserica de lemn construita de cronicarul Ion Neculce deoarece dupa batalia de la Stalinesti din 9-10 iulie Neculce fusese nevoit sa fuga cu Cantemir Voda in Rusia. Daca biserica ar fi fost construita dupa anul 1719 cand se intoarce din exil, recapatandu-si Boianul la 1 iulie 1720, el urma deci sa se intituleze in inscriptia de pe placa pisaniei-pomelnic, ca biv hatman.

Sf. Paste la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Boian – 2014

Turul virtual are rezolutie mare din care cauza poate sa se incarce mai greu.