Biserica de „pe deal” sau cea de „la rus” cum o numim noi boincenii are o istorie foarte interesanta si intru-n fel dramatica care incepuse pe la jumatatea secolului a XIX-lea cand, dupa revolutia 1848 taranii in continuare erau nevoiti sa munceasca pe pamantul boierului si sa plateasca dijma pentru tolaca si iazuri. Astfel, pe la 1856 aparuse un conflict intre o seama de tarani cu preotul de la biserica ortodoxa. Ar fi corect sa fim obiectivi cand scriem despre acest conflict. Nu a fost vorba de dorinta cuiva sa deznationalizeze pe boinceni, cauza a fost ca acesti tarani, cei mai multi din catunul Hlinita, mult timp nu au fost auziti de nimeni. In caz daca biserica lua in consideratie de la bun inceput cerintele boincenilor care de fapt erau usor de le indeplenit, biserica uniata nu ajungea sa fie in Boian. Acest conflict, cand a ajuns in toiul sau, atrase atentia nu numai bisericii ortodoxe din Bucovina in frunte cu mitropolitul E. Hacman ci si a boierimii romanesti care a scris o scrisoare isusi tisarului de la Viena cu rugamintea de a nu favoriza pe ucraineni in expansiunea lor. Nu aduc aici detalii deoarece foarte detailat despre trecerea boincenilor la biserica uniata este aratat in lucrarea profesorului Simion Reli pe care va invit sa cititi. (vedeti CARTI). In fine mai bine de 900 de boinceni au trecut la biserica uniata.
Parohia greco-catolica din Boian a fost infiintata in 1858. Prima biserica a fost de lemn (nu se stie exact unde a fost) la 17 aprilie 1892 a luat foc. Imediat a fost construita o capelita din lemn din banii adunati de credinciosii greco-catolici, care la acea vreme erau in numar de 1100 si traiau in 200 de case. Capelita era de 11,95 m x 6,4 m. Dupa adresarea credinciosilor greco-catolici administratiei Bucovinei, in 1896, au fost repartizate locul si mijloacele pentru construirea noii biserici, din piatra si caramida (8817 florini si 30 de coroane). A fost cumparat un loc de pascatoare, de 540 m2, pe teritoriul caruia a si fost construita biserica. In 1905 a fost semnat un contract cu pictorul V. Sevarnitki, care se obliga ca pana in ianuarie 1910 sa picteze iconostasul si acesta s-atinut de cuvant. Deoarece majoritatea boincenilor care au trecut la biserica uniata erau de pe Hlinita, de la inceput biserica gandeau sa o faca pe deal la Bercea. Apoi au schmbat locul pe Vararie, Hucau. Numele de „Vararie” si provine de la groapa cu var care fusese pregatita pentru inceperea constructiei. Apoi, cred ca avand planul ca sa mai atraga mai multi boinceni in viitor la noua biserica s-a hotarat ca ea sa fie ridicata mai spre centru satului, pe Deal
In 1910 preot era aici Vasile Gherasimiuc, iar dascal—Toader Hauca. Pana in 1922 slujbele s-au facut in ruteana, romana si in latina. Dar in 1922, la rugamintea comitetului bisericesc, din care faceau parte Toader Toma, Agapie Toma, Gheorghe Fedoreac, Stefan Cobzari, Vasile Suprovici, Dumitru Poclitar, Nicolai Bercea, s-a trecut la oficierea serviciului divin numai in limba romana.
In timpul stalinismului si al ateismului biserica greco-catolica din Boian a fost inchisa si transformata in magazie de cereale. Apoi, fiind reparata, intre anii 1989-1990, a fost obiectul unor neintelegeri intre credinciosi.
Intr-o duminica din anul 1990, la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, pe preotul Boris Tapu, il ajuta un preot tanar care canta cu un glas ingeresc. Atunci, batranii din biserica, parintii carora au umblat la biserica uniata pana in 1940, au vorbit intre ei: „uite acest preot ar fi bine sa slujeasca la noi in biserica”. Acel preot tanar era parintele Mihai Jar care avea sa sufle o noua viata bisericii „Nasterea Maicii Domnului” fiind deacum ortodoxa. In 1999 Parintele Mihai a infiintat langa biserica o manastire mica de maici glasul divin al carora rasuna zi de zi in lacasul sfant.
Biserica “Nasterea Maicii Domnului” din Boian a devenit vestita in lumea ortodoxa datorita Icoanei plangatoare a “Maicii Domnului”.
Astfel, in seara zilei de 18 decembrie 1993, spre sarbatoarea Sfantului Nicolae, pe cand se slujea in biserica din Boian utrenia, la chemarea preotului in fata iconostasului: “Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, intru cantari cinstindu-o sa o marim”, din ochii Maicii Domnului de pe icoana iconostasului a inceput sa izvorasca lacrimi. 0 saptamana intreaga a plans, iar mai apoi de cateva ori pe saptamana. Cu un an mai tarziu a inceput sa planga si Pruncul, Inalt Prea Sfintia Sa Onufrie, Arhiepiscopul Cernautilor si Bucovinei a verificat faptul si s-a constatat ca e o minune Dumnezeiasca si icoana a fost canonizata. Despre minunile savarsite de la ea, sunt o multime de marturii ale acelora care au fost vindecati. Ele vor fi publicate candva intr-o brosura aparte.
Astfel, pe 4 decembrie 1994, dupa examinare detailata, icoana a fost recunoscuta de sinodul bisericii ortodoxe in frunte cu mitropolitul Vladimir, ca facatoare de minuni si numita “Icoana plangatoare a “Maicii Domnului” din Boian”. Pe 25 septembrie se serbeaza “Ziua icoanei de la Boian”. Cu o zi inainte, pe 24 septembrie, se face procesiunea anuala din Cernauti spre Boian pe jos in frunte cu mitropolitul Bucovinei.
(25 septembrie)
Rugaciunile incepatoare:
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Condacele si Icoasele:
Condacul 1:
Aparatoare Doamna, pentru descoperirea Sfintei icoanei Tale celei din Boian, multumire iti aducem tie noi nevrednicii robii tai, ca ne-ai cercetat prin curgerea lacrimilor din ochii Tai de pe icoana si pentru ca ai voit sa ne intaresti in credinta cea adevarata, ca izbaviti fiind de tot raul, cu lacrimi sa-ti cantam tie: Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Icosul 1:
Arhanghelul Gavriil, in Nazaret, Ti-a adus cantare: “Bucura-te! Domnul este cu tine!”, iar tu primind Bunavestire, te-ai plecat in fata lui cu multumire si i-ai raspuns: “Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau”. Si noi, dupa doua milenii, stand in fata icoanei tale nou-descoperite, cu umilinta iti cantam tie acestea:
Bucura-te, Maica Domnului ca ne-ai descoperit icoana ta;
Bucura-te, ca printr-insa, Domnul ne-a dat mila Sa;
Bucura-te, ca prin ale tale lacrimi, ne trezesti si noua constiinta;
Bucura-te, ca ne-ai aprins iubirea si ne-ai intarit credinta;
Bucura-te, ca ne dai nadejde ca nu suntem in parasire;
Bucura-te, ca din pacate si patimi, ne duci pe calea mantuirii;
Bucura-te, ca nu ne parasesti, aici in a plangerii vale;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 2:
Stiind ca noi suntem pacatosi si nevrednici de milostivirea ta, ai binevoit sa izvorasti lacrimi din ochi, care se preling pe obrajii chipului tau din iconostasul Bisericii din Boian, ca vazand parohul si credinciosii minunea aceasta, sa cante cu umilinta lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2:
Pricina plansului icoanei tale, vrand sa o inteleaga, parohul a vestit pe Arhiereu, care de indata a cercetat icoana si incredintandu-se de adevar, a hotarat ca este facatoare de minuni si i-a alcatuit cantari de lauda, binecuvantand si indemnand pe toti sa-ti cante tie asa:
Bucura-te, ca tinutul nostru cu atata mila l-ai cercetat;
Bucura-te, ca pentru noi pacatosii lacrimi din icoana ai varsat;
Bucura-te, ca langa Cruce, ai plans la moartea Fiului tau;
Bucura-te, Maicuta noastra ca de atunci tot plangi mereu;
Bucura-te, ca glasul si plansul spre Biserica ne cheama;
Bucura-te, ca toti primim mangaierea ta de Mama;
Bucura-te, ca pe toti ne indreptezi pe a mantuirii cale;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 3:
Cu putere de Sus ne intaresti, si cu lacrimile tale ne vindeci de bolile cele trupesti si sufletesti. Cerceteaza-ne mereu, Maica Preacurata, ca izbaviti fiind de negura necredintei si a ratacirii, pururea sa slavim minunile tale, cantand din toata inima lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3:
Avand o purtare de grija deosebita de crestinii din Bucovina, ai binevoit sa descoperi icoana ta plangatoare si facatoare de minuni, ca sa trezesti si in noi umilinta si lacrimi pentru pacatele noastre, remuscari si mustrari de constiinta pentru racirea credintei si a dragostei fata de tine, Maica a noastra a tuturora, chemandu-ne pe toti la Fiul tau si Domnul Iisus Hristos, si sa-ti cantam tie asa:
Bucura-te, caci cu plansul tau, ne intorci din pacat si din rau;
Bucura-te, ca vrei cu lacrimi, sa ne chemi la Dumnezeu;
Bucura-te, ti-a zis Arhanghelul, la acea Sfanta Bunavestire;
Bucura-te, ca Simeon ti-a profetit si a inimii zdrobire;
Bucura-te, iti zicem astazi, cei ce in jurul tau ne strangem;
Bucura-te, ca privind Icoana, ne rugam toti si plangem;
Bucura-te, ca ai plans pentru noi, peste vremuri mereu;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 4:
Vifor de necredinta si erezie bantuie si acest colt de tara, ca de altfel si alte parti ale lumii, insa tu, Maica Preacurata, cunoscand slabiciunile si neputintele noastre, ne-ai descoperit icoana ta plangatoare si de minuni facatoare, ca sa ramanem intru adevarata credinta, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4:
Auzind dreptcredinciosii Bucovinei ca icoana ta lacrimeaza, au alergat cu multa ravna la biserica din Boian, unde parintele paroh le lamurea imprejurarile in care s-au descoperit lacrimi pe Sfanta ta Icoana si, spunandu-si si ei durerile si necazurile lor, primeau mangaiere si indemn ca sa-ti cante asa:
Bucura-te, Maica a Domnului, umilita si plangatoare;
Bucura-te, Mangaierea noastra, celor ce plang induratoare;
Bucura-te, ca doar tu ne sfatuiesti ca sa ne rugam plangand;
Bucura-te, ca plangi de-a pururi, pentru cei de pe pamant;
Bucura-te, ca mania si pedeapsa, o prefaci in indurare;
Bucura-te, ca rugaciunea ta aduce peste noi a Domnului indurare;
Bucura-te, ca de orice boala, tu ne esti vindecatoare;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 5:
Luceafar aducator de lumina, s-a aratat icoana ta, Maica Fecioara, copilului cu tumoare canceroasa la ochi, care dupa trei rugaciuni la icoana ta, s-a vindecat si impreuna cu parintii sai ti-au inaltat multumire si cu credinta si recunostinta au cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5:
Vazand copiii-coristi din Tighina, ca in timpul Sfintei Liturghii, a inceput din nou sa lacrimeze icoana ta, s-au umilit pentru indoielile unora si cu pocainta au marturisit minunea, iar tu, alungand neincrederea i-ai invatat sa-ti cante tie prin lacrimi astfel de cuvinte de lauda:
Bucura-te, Maicuta noastra ca de adevar ne incredintezi;
Bucura-te, ca orice indoiala si slabire o luminezi;
Bucura-te, ca nu-ti este greu sa intorci pe cel pacatos;
Bucura-te, ca intodeauna tuturor ne esti de folos;
Bucura-te, Fecioara Sfanta, inceputul mantuirii;
Bucura-te, ca tu ai nascut pe Mesia mai presus de fire;
Bucura-te, ca esti calauza, catre cer indrumatoare;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 6:
Marturisitori ai milostivirii Tale catre lumea crestina care nadajduieste in ajutorul tau, s-au aratat bolnavii de boli fara leac ce si-au cheltuit tot ce aveau cu doctorii de tot felul fara a dobandi tamaduire si care, cand s-au rugat cu lacrimi in fata icoanei tale facatoare de minuni, s-au vindecat si plini de bucurie au cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6:
Rugaciunile inaltate in biserica ta, Nascatoare de Dumnezeu, au fost ascultate. Bolnava s-a vindecat de boala cea grea de care suferea si, astfel s-a intarit trupeste si sufleteste, sporindu-si credinta in Dumnezeu si in mijlocirea ta catre Fiul tau, incat, plina de bucurie si multumire sufleteasca ti-a cantat tie:
Bucura-te, o, indreptatoare spre sanatate si mantuire;
Bucura-te, ca de la noi primesti rugaciuni de cerere si multumire;
Bucura-te, ca suferintele noastre, pe toate ni le intelegi;
Bucura-te, ca ne dai vindecare si de pacate ne dezlegi;
Bucura-te, Stapana noastra ca ai plans cu suspine;
Bucura-te, ca de la cele rele, ne intorci pururea spre bine;
Bucura-te, ca pe toti ne mantuiesti, din orice groaznica stare;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 7:
Vrand Domnul sa-si arate milostivirea Sa catre tinutul nostru bantuit de erezii, necredinta si schisma, a binevoit sa descopere icoana Maicii Sale, din ochii careia curg lacrimi, ca vazand necredinciosii aceasta minune sa se indrepte la credinta cea ortodoxa si sa cante cantare lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7:
Minune noua a facut Domnul prin descoperirea icoanei tale, reinnoind credinta apostoleasca de secole, ca sa se implineasca profetia, rostita cand Arhanghelul ti-a adus Bunavestire. Ca atunci ai zis: “Iata de acum ma vor ferici toate neamurile”; si noi iti aducem: Bucura-te! si iti cantam acestea:
Bucura-te, Stapana noastra, ca ale tale lacrimi din ratacire ne-au intors;
Bucura-te, ca cei ce in jurul tau se strang, te fericesc;
Bucura-te, ca ne intorci din calea pierzarii, iar noi te fericim intre neamuri;
Bucura-te, ca la aceasta minunile tale ne indeamna;
Bucura-te, ca in bolile noastre ne mangai, ne vindeci si ne intaresti;
Bucura-te, ca ne ajuti sa crestem si sa sporim in cele duhovnicesti;
Bucura-te, ca pentru noi ai varsat lacrimi din icoana;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 8:
Straina minune s-a savarsit de catre icoana ta, atunci cand un prunc, indata dupa nastere se sfarsea. Dar rugaciunile indreptate catre tine in Sfanta biserica ta, l-au adus iarasi la viata, si mama lui, indepartandu-i perfuzia, l-a hranit la san si bucurandu-se ca a revenit la viata a cantat cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8:
Toata Biserica ta lauda pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, ca pe o pricinuitoare a tuturor minunilor, ca incepand din Cana Galileei si pana astazi, in toate imprejurarile, cand este nevoie de ajutor pentru implinirea dorintelor celor bune ale credinciosilor, tu totdeauna intervii si indemni pe toti: “Sa faceti tot ce va va porunci El”. Minunandu-ne de mijlocirea ta te laudam asa:
Bucura-te, Maica Preacurata ca pentru noi minuni savarsesti;
Bucura-te, ca plansul tau ne arata, cat de mult ne iubesti pe noi;
Bucura-te, ca pe noi ne inveti sa facem ce Domnul porunceste;
Bucura-te, ca ne chemi cu lacrimi ca sa traim crestineste;
Bucura-te, ca binecuvantare cereasca la toti ne aduci;
Bucura-te, ca ne ajuti sa crestem in fapte bune si in virtuti;
Bucura-te, ca ne aduci la Domnul, sa implinim poruncile Sale;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 9:
Toata firea ingereasca si omeneasca, te lauda, Stapana, ca porti de grija neamului nostru, mijlocind neincetat catre Fiul tau si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, pentru toti cei in necazuri si in suparari care iti inalta si rugaciuni si cereri. Si implinite fiind rugaciunile lor, tu ne chemi pe toti sa inaltam cantare de rugaciune lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9:
Ritorii cei ce se cred intelepti nu pot spune multimea minunilor ce le-ai savarsit de-a lungul vremurilor, fata de credinciosii robii tai. Noi te fericim, Stapana noastra, ca ai nascut pe Mantuitorul, suferind impreuna cu El toate urmarile necredintei iudeilor si ne-ai invatat pe noi credinta crestina, ca sa-ti cantam tie unele ca acestea:
Bucura-te, Maica Pastorului Bun, ce ne-ai chemat in slujba Sa;
Bucura-te, ca ne-ai daruit tuturor pace cu Dumnezeu si iertare in dar;
Bucura-te, Mana cereasca si dulce, ca ne hranesti cu Painea vietii;
Bucura-te, in boli, vindecatoare si sprijinitoare batranetii;
Bucura-te, Izvorul mangaierii celor care in chinuri plang;
Bucura-te, ca truditii si impovaratii in jurul milei tale se strang;
Bucura-te, ca in clipe grele ne esti calauza si indreptatoare;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 10:
Vrand sa aduci fericirea in familiile crestinilor, Maica Preacurata, ai trimis vindecari minunate: pe cei din moarte i-ai adus la viata, celor ologi le-ai dat tamaduire, celor orbi vedere, pe cei stapaniti de duhuri necurate i-ai curatit si pe cei bolnavi de boli fara de leac i-ai vindecat, indemnand pe toti sa se roage lui Dumnezeu, cantandu-I: Aliluia!
Icosul 10:
Zid esti cinstitorilor de Dumnezeu, Fecioara, ca cei ce cinstesc pe Fiul, cinstesc si pe Maica. Iar tu ii ocrotesti de caderea in erezie sau necredinta si ii indemni pe toti sa se lupte pentru credinta data Sfintilor, odata pentru totdeauna, traind o viata curata si cantandu-ti cantare de lauda:
Bucura-te, ca rugaciunile tale ne fac Domnului bineplacuti;
Bucura-te, ca pe cei in necazuri cu milostivire ii ajuti;
Bucura-te, Mijlocitoare prin har, catre Fiul tau Cel iubit;
Bucura-te, ca cei ce se roaga tie, nu vor muri niciodata de moarte napraznica;
Bucura-te, ca ne dai mangaiere in negraita-ti bunatate;
Bucura-te, ca cine cere cu credinta, primeste de la tine toate;
Bucura-te, Maica Preabuna, de orice rele Aparatoare;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 11:
Cei ce nadajduiesc intru Tine, Stapana indurata, nu se vor teme de vrajmasi si nu vor ramanea rusinati, caci prin apostolul Ioan, Fiul tau, ni te-a dat tuturor Maica, zicandu-i: “Iata Mama ta!” si din ceasul acela ucenicul te-a luat la sine. Si noi, din pruncie, prin taina Sfantului Botez, am fost infiati tie, te socotim Maica noastra si plini de recunostiinta cantam Fiului tau si Dumnezeului nostru: Aliluia!
Icosul 11:
Lumina cereasca, ne-a stralucit noua, Maica Preacurata, ca prin tine ne-a cercetat Rasaritul cel de Sus – Domnul. Credem aceasta si marturisim cu tarie ca tu luminezi in intunericul desertaciunilor pamantesti, ca tu esti Mijlocitoarea spre mantuire a tuturor pacatosilor ce se pocaiesc, esti Prea binecuvantata in neam si in neam, Domnul este cu tine si prin tine cu noi, invatandu-ne laudele acestea:
Bucura-te, Maica Doctorului celui Mare ce vindeca trupeste si sufleteste;
Bucura-te, Mana din ceruri ce pe toti flamanzii hraneste;
Bucura-te, Suis prea usor a celor credinciosi catre Dumnezeu;
Bucura-te, Scut si Aparatoare de toate sagetile celui rau;
Bucura-te, Raza de Soare ca ne-ai adus lumina multa;
Bucura-te, ca nu Te intorci nici de la aceia care nu cred si nu asculta;
Bucura-te, o, Fecioara, ca ai primit de la inger bunavestire;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 12:
Har Dumnezeiesc, Scut si Aparare, da-ne noua, Stapana si Ocrotitoarea noastra, celor ce cadem inaintea icoanei tale facatoare de minuni; Ridica-ne din somnul pacatelor si pazeste acest colt de tara de toata ratacirea si necredinta, invredniceste-ne sa ramanem in Biserica Fiului tau in toata viata noastra, laudandu-te pe tine si pe Fiul tau, Domnul nostru Iisus Hristos, cantand: Aliluia!
Icosul 12:
Cantand milostivirile si minunile tale, ce le faci printre noi in ultimul timp, ne inchinam tie in fata icoanei tale, prin care mantuiesti pe toti cai ce te cinstesc cu bunacuviinta si te cheama intrajutor, cantandu-ti din toata inima acestea:
Bucura-te, Triumful dreptei credinte de aici din Bucovina;
Bucura-te, ca Boianul a ajuns a ta vesela gradina;
Bucura-te, ca icoanele tale sunt minunate predici spre mantuire;
Bucura-te, ca din inaltimea cerurilor spre noi iti intorci privirile;
Bucura-te, ca la fapte bune pe noi toti ne-ai indemnat;
Bucura-te, ca de toata neputinta si de boli ne-ai vindecat;
Bucura-te, iti canta Biserica tie si Fiului tau: Osana!
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)
O, Maica Prealaudata, Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoare! Primeste aceste laude si rugaciuni din gurile noastre intinate. Apara Biserica si tara noastra de toate nevoile si ne invredniceste ca, uniti intr-un cuget si o simtire sa te slavim de-a pururea pe tine Maica noastra si pe Fiul tau si Dumnezeul Nostru, cantand cantarea: Aliluia!
Apoi se zice iarasi Icosul 1:
Arhanghelul Gavriil, in Nazaret, ti-a adus cantare: “Bucura-te! Domnul este cu tine!”, iar tu primind Bunavestire, te-ai plecat in fata lui cu multumire si i-ai raspuns: “Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau”. Si noi, dupa doua milenii, stand in fata icoanei tale nou-descoperite, cu umilinta iti cantam tie acestea:
Bucura-te, Maica Domnului ca ne-ai descoperit icoana ta;
Bucura-te, ca printr-insa, Domnul ne-a dat mila Sa;
Bucura-te, ca prin ale tale lacrimi, ne trezesti si noua constiinta;
Bucura-te, ca ne-ai aprins iubirea si ne-ai intarit credinta;
Bucura-te, ca ne dai nadejde ca nu suntem in parasire;
Bucura-te, ca din pacate si patimi, ne duci pe calea mantuirii;
Bucura-te, ca nu ne parasesti, aici in a plangerii vale;
Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
si Condacul 1:
Aparatoare Doamna, pentru descoperirea Sfintei icoanei tale celei din Boian, multumire iti aducem tie noi nevrednicii robii tai, ca ne-ai cercetat prin curgerea lacrimilor din ochii tai de pe icoana si pentru ca ai voit sa ne intaresti in credinta cea adevarata, ca izbaviti fiind de tot raul, cu lacrimi sa-ti cantam tie: Bucura-te, Maica Preacurata ca noi suntem rodul lacrimilor tale!
Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:
Rugaciune
O, Preasfanta Fecioara, Maica lui Hristos Domnul si Dumnezeul nostru, asculta suspinele noastre cele din adancul inimilor, cauta din inaltimea cerurilor spre noi cei ce cu credinta si cu dragoste ne inchinam preacuratei icoanei tale celei facatoare de minuni. Ca iata tulburati de grijile vietii si cufundati in pacate, privim la Chipul tau, si ca si cum ai fi de fata, iti aducem rugaciunile noastre. Cauta din cer si ne mantuieste de toata reaua intamplare, de orice boala si primejdie si de toata bantuiala duhului celui rau. Pazeste-ne tari in credinta, sa nu ne clatine furtunile acestei lumi.
Ca n-avem al ajutor si alta mijlocitoare, nici mangaiere, ci numai pe tine Maica tututor scarbitilor si a celor impovarati de greutatile si necazurile acestei vieti. Ajuta-ne noua neputinciosilor, alina durerile si scarbele noastre, pe cei rataciti povatuieste-i la calea cea dreapta care duce la mantuire, vindeca inimile noastre cele bolnave si mantuieste pe cei deznadajduiti. Daruieste-ne noua ca sa traim restul vietii noastre in pace si intru pocainta. De sfarsit crestinesc ne fa parte, iar la infricosatoarea Judecata a Fiului tau si Dumnezeului nostru, fii noua mijlocitoare ca sa fim socotiti intru cei de-a dreapta Sa, ca totdeauna sa te cantam si sa te slavim ca pe buna Aparatoare a neamului crestinesc, impreuna cu cei ce bine au placut lui Dumnezeu, in vecii vecilor. Amin!
Troparul glasul 4
Bucura-te, tinutul Boianului, ca nu esti mai prejos intre cetatile crestinesti, caci intru tine a aratat Domnul icoana facatoare de minuni a Preacuratei Maicii Sale, care plange pentru pacatele noastre, si cu lacrimile sale binecuvantate, din ochii nostri orice lacrima a sters.
Condacul glasul 4
Prin descoperirea la Boian a icoanei Maicii Domnului cetele ingeresti s-au minunat, lumea s-a intarit cu harul Sfantului Duh, sarutand izvorul lacrimilor de pe fata Pruncului Hristos si a Preacuratei Maicii Sale, prin ele capatand vindecare si mantuire sufeletelor noastre.
Marimuri
Te marim, te marim pe Tine, Preasfanta Fecioara, si cinstim icoanta ta cea Sfanta, din care izvorasc vindecari, celor ce alearga cu credinta.