Despre masacrul evreilor din 7-8 iulie 1941 aflati aici >>>
Boianul de candva a fost satul de bastina unei mari comunitati evreiesti din Bucovina austriaca. Aceasta comunitate sta la originea unui dintre curentele hasidismului numit – dinastia Boian.
Pe la 1817 gasim in Boian numai o familie evreiasca care se ocupa cu agricultura. Evreii au inceput sa se stabileasca in Boian intre 1839-1842. Comform recensamantului din 1880 in Boian locuiau 781 de evrei, ce constata 14,9% din toata populatia satului care in acel an enumara 5227 de persoane. Pana in 1860 comunitatea evreiasca a tinut de rabinatul din Sadagura. In acest an comunitatea a devenit indempendenta. In 1883 moare primul rabin al Sadagurii Iacov Friedman lasand pe feciorii sai Yitzchok si Yisrael sa serveasca comunitatile evreiaesti. In 1887 se hotareste ca Yisrael sa ramana in Sadagura iar Yitzchok sa treaca la Boian unde o sa devina primul rabin a comunitatii locale. Odata cu venirea rabinului Yitzchok in Boian comunitatea evreiasca a inceput sa infloreasca. Fiind bun credincios cu o harizma puternica Rabbi era socotit ca facator de minuni din care cauza o multime de evrei il vizitau in Boian regulat. Pe la 1889 in Boian sa terminat construirea sinagogei si a unui complex din 4 case pentru rugaciune. In una dintre case locuia rabinul cu familia sa. Unii dintre evrei din Boian ajungand proprietari de companii mari asa ca Mottio Gottesmman si Smiel Metch au ajutat mult la inaltarea lacasului de rugaciune evreiesc. Primadjunct a primarului deasemenea era evreu – Abraham Reter. Farmacia apartinea evreului Gotesman iar cea mai mare pravalie lui Benedict Stenberg. Aparitia clasei evreiesti in Boian se datoreaza baronului Hirsch.
Unde a fost situata sinagoga si cele 4 case de rugaciune?
Multumita uneia dintre cele mai vestite harti a imperiului habsburgic – “Specialkarte” , aflam ca complexul evreiesc a fost situat pe locul actualei mori din centrul Boianului. Deasemenea pe aceasta harta este exact aratat locurile unde se aflau biserica ortodoxa, greco-catolica si romano-catolica (cerculet cu +). Harta a fost alcatuita la inceputul secolului XX, chiar dupa terminarea constructiei complexului evreiesc, care, la randul lui, a fost aratat cu semnul corespunzator de SINAGOGA. (cerculet cu T). O alta dovada este si gardul din prezent din fata morii care intru totul se aseamana dupa forma si chiar lungime cu cel din pozele vechi a sinagogei. Deasemenea pe o poza facuta in centrul satului la inceputul sec. XX se poate urmari o mica parte din fasadul sinagogei.
In 1914 comunitatea evreiasca numara 2573 de suflete dintre care 272 de persoane plateau taxele anuale in fondul evreiesc local. Comunitatea era condusa de doctorul Nathan Feuerstein, Motio Gottesmann, L. Clinger, J. Sonnenblum, Simon Baltuch, Isaak Retter, Israel Margulies, Ephraim Seidner (secretar), Mottel Marchus, Moses Barbasch, Abraham Isaak Schneider si Mechel Schaechter. Profesorul de religie a fost Moise Rosenblatt. Cele mai repectate si vazute familii evreiesti din Boian au fost- Gottesmman, Chelmer, Metch, Meidler, Ritter, Rendel și Schaechter.
Odata cu inceperea primului razboi mondial cartierul evreiesc din Boian inpreuna cu sinagoga si casele de rugaciuni au fost jefuite si distruse in mare parte de cazaci. Daca boincenii au fost dusi in regiunele Saratov in perioada razboiului apoi eveii, avand bani si cunostinte s-au imprastiat prin lume ajungand o seama si pana in Venesuela, America Latina. Rabinul Yitzchok cu familia pleaca la Viena unde numai peste un an, 11 martie 1917 moare. Cei 4 feciori a rabinului sau stabilit in diferite orase unde au continuat sa promoveze curentul hasidic Boian. Astfel, fiul cel mai mare Menachem Nachum a devenit rabin in Cernauti iar ginerele sau Moshenu a devenit rabin Cracov, Polonia. Al doilea fecior, Pachad a devenit rabin in Leipzig, estul Germaniei. Al treilea fecior Avrohom Yakoov a devenit rabin in Lvov, Galitia. Cel mai mic fecior, Mordechai Shlomo a devenit rabin in New York. Astazi dinastia hasidica Boian este condusa de nepotul lui rabinul Mordechai Shlomo, rabinul Nachum Dov Brayer care are resedinta in Ierusalim.
Dupa primul razboi mondial evreii reintorsi la Boian vizitau templul evreiesc din Cernauti in care, cum am aratat mai sus, slujea cel mai mare fecior a rabinului din Boian, Nachum. In 1941 feciorii lui, Ahron si Mottale au fost deportati printer primii in Transnistria unde si au fost omorati.
Intre 1918 si 1941 evreii au avut o viata pasnica in Boian. Odata cu inceperea celui de al II-lea Razboi Mondial evreii din Europa au fost supusi celei mai mari prigoniri din istorie in care au fost lipsiti de viata intre 5 si 6 milione de oameni. Nu au avut scapare nici evreii din Boian care in numar de peste 80 de personae au fost impuscati intre 7 si 8 iulie 1941. Detaliile acestui masacru le aflati aici >>>
Yitzchok Friedman (1850-1917).
Primul rabin a comunitatii evreiesti din Boian.
Menachem Nachum (1869–1936).
Al doilea rabin a comunitatii evreiesti din Boian. A servit in Cernauti.
Nachum Dov Brayer (1894-prezent). Rabinul din prezent a dinastiei hasidice Boian.