Pe 7 Ianuarie in Boian se sarbatoreste nasterea Domnului Isus Hristos. Sarbatoarea care este una dintre cele mai asteptate si mai dorite dintre toate celelalte. Ea incepe cu o zi inainte, de Ajun cand preotul umbla cu icoana pe la case. In seara de Ajun se pregatesc 12 feluri de bucate de post. Supt fata de masa se pune fan care apoi i se da animalelor sa manance. Traditia spune ca in seara de Ajun, ca si cea spre Iordan, nu se cade de intrat in grajd deoarece insasi Dumnezeu vorbeste cu animalele.
Dimineata, majoritatea boincenilor merg la bisericile din sat. Cei care fac “Cal”, “Irod” ori “Bujor” de dimineata se incep a pregati.
Primele colinde le canta copii care incep a colinda de la orele 12. Cam pe la timpul acesta in biserici se termina slujba si corul incepe a slavi nasterea lui Isus prin colinde.
La orele 13 in mijlocul satului sosesc “Caii”, “Irozii”, “Bujorii” si “Mascatii” din toate catunele satului. Aici ei canta colinzi, se intrec pentru primul loc. Primarul satului le da ceva bani. Sa vada toate aceastea vin sute de oameni nu numai din Boian dar si din satele vecine.

Colinde cantate de boinceni in fiecare an de Craciun.