Imperiul austro-ungar (1775-1918)

In conformitate cu Conventia din 7 mai 1775, Turcia recunostea raptul austriac cu un areal de 10441 km . (Austria fusese silita sa se retraga din 59 de sate din tinutul Sucevei, tinutul Cernauti si din raiaua Hotinului). In baza acestei Conventii, intre Nistru si Prut granita ramase cea veche, pornind la Onut pe Nistru si urmand cursul Paraului Negru, pentru a trece in valea Rachitnei care se varsa in Prut, in localitatea Noua Sulita. Granita dinspre Moldova pasuia la Mamornita-Tureni pe Prut si despartea satul Lucovita de Buda pentru a ajunge in valea Molnitei, care se varsa in Suceava, intre Itcani si Burdujeni. De la apa Sucevei granita trecu in valea Moldovei in sud de Gura Humorului si Campulung, iar de acolo in valea Bistritei si a Colbului pana la triplul confiniu de la Muntele Rosu.

Tratatul de pace ruso-otoman de la Kűçűk Kaynarca (1774)
http://www.mareleboian.com/wp-content/uploads/Tratatul-de-pace-1774.pdf

Va recomand sa cititi aceste carti pentru a intelege pentru totdeauna ca anume romanii a fost populatia de bastina si cea mai numeroasa in Bucovina pana la rapirea acestui teritoriu de imperiul austro-ungar.

Romanii si rutenii in Bucovina. Studiu istoric si statistic. I. Nistor. Bucuresti - 1915

Romanismul in trecutul Bucovinei. N. Iorga. Cernauti - 1938

Cand dai nas lui Ivan (mic tratat despre ucrainomanie) de Dragos Vitencu. Cernauti - 1938
Romanismul in regiunea dintre Prut si Nistru din fosta Bucovina. Dimitrie Topa. Bucuresti - 1928

Prima ampla lucrare a Prof. A.D. Xenopol referitor la razboiul ruso-turc si urmarile lui pentru tarilre romane.

Resboaele dintre rusi si turci si inriurirea lor asupra Terilor-Române. Volumul 1
Resboaele dintre rusi si turci si inriurirea lor asupra Terilor-Române. Volumul 2

Bucovina 1910

Empty tab. Edit page to add content here.

Mai joc am publicat unele xilografii facute de Rudolf Rub intre 1890 si 1899. Cartea in format digital o accesati aici http://austria-forum.org/ebook/wbin/ambrosius.html#pagenum=1&layer=default1&pageid=00000006&book=Kronprinzenwerk/Kronprinzenwerk_Band_20_dt&thumbview=2p