Prima harta militara a imperiului austro-ungar intocmita intre  1763-1787. Harta Bucovinei a fost terminata printre primele, in 1776. Pana in prezent este cea mai veche harta in care se arata Boianul in detalii. De aici putem afla ca in paraul Hucau se aflau in acea perioada 4 mori. Vedem ca biserica veche se afla pe marginea dealului, putin mai spre Prut de actuala biserica ce dovedeste ca pe locul unde a fost gasita piatra cu pisania (in gradina lui V.Toma) intr-adevar a fost biserica cea veche construita de cronicarul Ion Neculce. Gasim si 2 raulete Sina si Brundosa. Acum putem afla de unde aparuse toponimul “Balta Sinei” si mai mult decat atat, vedem ca balta era si pe atunci.

Boian-1763-1776

Harta: Boian – 1790 (rezolutie mare)

Harta generala in care este aratat si Boianul, publicata in lucrarea:

KOENIGREICH GALIZIEN UND LODOMERIEN
HERAUSGEGEBEN IM JAHRE 1790 VON LIESGANIG.
NACH DEN VORZÜGLICHSTEN NEUERN HÜLFSQUELLEN VERMEHRT und VERBESSERT
VON DEM
K.K. OEST. GENERALQUARTIERMEISTERSTABE
 IM JAHRE 1824

Se vede clar pe unde trecea drumul central din Boian spre Cernauti.

Harta: Boian – 1855 (rezolutie mare)

Harta in care Boianul este aratat foarte amanuntit a fost publicata in lucrarea “Kummerer C.R. von Kummersberg, 1855: Administrativ Karte von den Königreichen Galizien und Lodomerien mit den Grossherzogthume Krakau und den Herzogthümern Auschwitz, Zator und Bukowina” – anul 1855. De aici putem constata ca drumul principal din Boian spre Cernauti a fost altul, cel de pe deal, legand Boianul intai cu Sadagura, Juchka si apoi cu Cernauti, lasand Mahalaua pe partea stanga. Deasemenea se vede pe unde trecea vadul in Prut. Sunt aratate cum erau asezate casele, raul Hucau si Hlinita, bisericile, cimitirile.

Harta: Boian – 1874 (rezolutie mare)

Boianul in detalii aratat in vestita harta a imperiei austro-ungare “Specialkarte”. Harta a fost alcatuita in 1874 si publicata in 1905 Pe aceasta harta sunt aduse cateva toponimii uitate a Boianului. Vedem aici si “Movila a lui Kiril” ce inseamna ca acest general rus nu a luptat in primul razboi mondial cum se credea pana acum ci a fost inmormantat mult mai inainte. Pe aceasta harta apare si drumul nou din Boian spre Cernauti care este pana in prezent. Nespus de interesant si pretios izvor pentru istoria Boianului.

Harta deasemenea nespus de pretioasa pentru istoria Boianului. Este vorba de evolutia albiei a raului Prut intre 1784 – 1883. Harta a fost publicata in 1891 de Emanuel Alois Ziffer. Astfel, nisip si prund este inca pentru 100 de ani inainte si sper ca datele de pe aceasta harta sa fie folosite in viitor de primariile Boianului si Lehucenilor pentru inbunatatirea infrastructurii acestor comune si indeobste a satenilor.

Prut - 1891

Harta: Boian – 1910 (rezolutie mare)

Harta militara din 1910. Este valoroasa pentru noi ca inca odata comfirma ca Prutul in zona Boianului si Lehucenilor avea mai multe limbi si se revarsa pe o suprafata mult mai mare de cat in prezent.

Harta: Boian – 1917 (rezolutie mare)

Harta intreaga pentru mai multe detalii – 1917 (rezolutie mare)

Boianul in detalii in “Specialkarte” care a fost publicata in 1917 insa alcatuita cel putin cu 40 de ani inainte. Pe aceasta harta sunt aratate cu culoare verde padurile si unele dintre toponimii.

Multumita acestei harti aflam unde a fost candva situata sinagoga evreiasca distrusa in I-ul Razboi Mondial.

Langa podul lui Sobar este fantana Dîrdii. Nespus de interesant si pretios izvor pentru istoria Boianului.